Shane Frederick egyetemi professzor alkotta meg azt a tesztet, szerinte már ebből a három példából felmérhető a logikus gondolkodás képessége.

Sokszor úgy tűnik, már első olvasatra tudjuk a választ, ám a megoldás általában ennél azért fifikásabb:

1. Egy baseballütő és a hozzá tartozó labda 1,10 angol fontba kerül együtt. Az ütő pontosan 1 fonttal drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. Ha 5 gépnek 5 percbe telik 5 csavart legyártania, akkor 100 gépnek hány percbe kerül 100 csavart készítenie?

3. Egy tóban úszik egy vízililiom-levél. Minden egyes nap a duplájára nő a mérete. Ha 48 nap alatt az egész tavat befedi, mennyi időbe telik, hogy csak a tó felét takarja be?

Ne gondolkozz túl sokat a kérdéseken, de azt ajánljuk, ne is vágd rá egyből a választ, mert amikor mi elsiettüka  dolgot, kivétel nélkül rossz választ adtunk. Úgyhogy fontold meg, mit mondasz.

Most pedig jöjjenek a megoldások:

1.Nem, a labda nem 10 cent, az ütő pedig nem 10 dollár. Pedig mindenkinek ez ugrik be először. Mivel az ütő 1 dollárral drágább, így az 1, 10-ből ha kivonjuk ezt, azaz a különbözetet, marad a tíz cent. Ennek a fele pedig 5 cent. Azaz az ütő 1, 05 dollár, a labda pedig 0, 05 dollár, azaz 5 cent.

2.Itt az első gondolat általában a 100. Az illene be ugyanis a sorba, ha az 5-5-5 példából indulunk ki. De, ha jobban belegondolunk, ugyanolyan mértékben nőt a gépek és a legyártott egységek száma. Azaz az idő marad: 5 perc.

3.Természetesen rögtön arra gondolunk, hogy 24. Hiszen az a 48 fele. De, ha picit gondolkodunk, máris leesik, hogy a napok csak egyesével nőhetnek, így a jó válasz a 47.

Na, kinek hány kérdésre sikerült jó választ adnia?

Oszd meg barátaiddal is, ha kíváncsi vagy rá, hogy ők vajon milyen eredményt érnek el!