Ez az igazán ügyes sárgabóbitás kakadu, a Snowball, azaz a Hógolyó névre hallgat, amit minden bizonnyal a színe után kapott.

Azonban a tehetséges madár nem a színe, hanem sokkal inkább mozgása miatt tett szert nagy népszerűségre:

Irena Schultz, Snowball gazdája nagyjából tíz évvel ezelőtt fedezte fel, hogy madara táncba kezd a zene hatására, a különböző számok pedig eltérő mozdulatokat váltanak ki nála.

A kakadu rengeteget gyakorolt, hogy tökéletesítse tudását, és idővel egyre kreatívabbá vált.

A papagájról készült videókat Schultz elkezdte feltölteni a YouTube-ra, később pedig a különös viselkedés a kutatók érdeklődését is felkeltette.

A tehetséges tollas jószág 24 éves, ám a kakaduk akár az ötvenéves kort is megélhetik, úgyhogy még bármikor elképzelhető valamilyen újabb performansz.

Current Biology-ban megjelent tanulmányban a tudósok azt írják, hogy Snowball repertoárján 14 egyedi táncmozdulat szerepel.

Ezekhez teste különböző részeit mozgatja, ráadásul ezek közül egyet sem tanítottak be neki. Rázza vagy ingatja a fejét, emeli a lábát, jobbra-balra dől vagy ugrál.

A kutatók azt állapították meg, hogy ilyen mozgások azért fordulhatnak elő a kakaduknál, mert az emberekhez hasonlóan és a majmoktól eltérően hallás után tanulnak, az agyukban erős audiomotoros kapcsolatok vannak.

A zenére táncolás nem az emberi kultúra kizárólagos jellemzője, hanem egy olyan válasz, amely akkor születik, ha bizonyos kognitív és idegi jellegű kapacitások állnak össze az állati agyban.

Íme Snowball egyik legjobb produkciója:

Oszd meg, hogy mások is láthassák! 

(Forrás: MTI)

Olvasd el ezt a cikket is –>  Nem csak a rajongók imádják: a fél világ nevetve nézi, hogy Cameron Diaz milyen ügyesen teljesít egy vicces kihívást