Európa leghosszabb nevű települése Walesben található, Anglesey szigetén. Így néz ki a név leírva: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Hivatalosan ez a leghosszabb nevű helység az Egyesült Királyságban és Európában.

A név jelentése „A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom. Másképp fogalmazva: “Szűz Mária templom a fehér mogyorófák tavacskájánál, a gyors örvény közelében, St. Tysilio templomának vörös barlangjánál.”

Ezt a nevet a falu vasútállomásának Y Bardd Cocos-John Evans (1827-95) a helybeli “walesi bárd” adta tréfából.

Az útjelző táblákon Llanfairpwllgwyngyll néven szerepel, a helyiek általában Llanfairpwll vagy Llanfair rövidítésben használják. Gyakran rövidítik Llanfair PG-ként is.

A név hossza 58 karakter, de ez walesi nyelven csak 51 betűnek számít, mivel az ll és ch egy-egy betű (digráfok), mint a magyar ly vagy cs.

Évente több ezren keresik fel a kis falut. Látogatói nem szokták kihagyni a restaurált Viktória-korabeli vasútállomást, ahol a helyi kézművesség alkotásai fényképezhetőek a leghosszabb településnévvel együtt.

Meghökkentő és vicces érdekesség, hogy az itt nyomtatott vasúti menetjegy hossza 15 cm – olvashatjuk a Wikipédián. Itt meghallgathatod, hogyan is kell helyesen kiejteni a rekordhosszú település nevét:

Oszd meg, hogy mások is hallhassák! 

(Képek és kiemelt kép forrása: AFP)

Olvasd el ezt a cikket is –>  Íme a 9 legviccesebb locsolóvers: Piros tojást várok, ha nem adtok, lányok...