Kinek van elsőbbsége az alábbi ábrán látható körforgalomban? A rendőrök szerint ez az egyik legkényesebb helyzet, amivel egy autóvezető találkozhat…

Remélem nem mondok újdonságot azzal, hogy egy két,- vagy többsávos körforgalomban hogyan illik közlekedni… nyugaton egyébként már bevált ez a módszer, hazánkban még mindig problémát okoz. De miért is?

Naponta kétszer veszem igénybe a körforgalmat, és naponta kétszer akarnak megölni. Az emberek rázzák az öklüket, dudálnak, hörögve fékeznek, pedig szabályosan vezetek.

Én tudom, hogy mit kell tenni ilyen helyzetben, ők viszont nem! Mégis mindig ők az okosak!

Szóval kinek van elsőbbsége az alábbi ábrán? A válasz nagyon egyszerű:

„A körforgalomban – a körfogalmú út szélességétől függően, például kétsávos – a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek. Ez azt jelenti, hogy a kör ívén párhuzamosan, egymás mellett két autó is mehet.

A jobb oldali sávban a jobbra hamarabb kilépő, míg a belső sávban a később kilépő haladhat, majd a kilépőponthoz közeledve – jobb oldalra besorolva – irányjelzéssel kihajt.
Ez sem új, remélem:

Aki már a körforgalomban közlekedik, elsőbbséget élvez a körforgalomba belépő járművekkel szemben. Belépéskor nem kell irányjelzést adni, de kilépésnél kötelező! Sávváltásnál szintén jelezni kell a sávváltási szándékot.”

Valamint: Körforgalomból kilépő jármű csak a (jobb) szélső sávból léphet ki (2010-es KRESZ változás)!

Ennyi, nem nagy truváj, ugye? Aki nem értené, még egyszerűbben is le tudom írni: csak akkor hajts be a körforgalom külső sávjába ha az első kijáraton mész ki, minden más esetben a belsőbe menj.

Ha balról jobbra irányt váltanál, indexelj, majd a körforgalmat a külső sávból hadd el. És kifelé is indexelj!

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

Olvasd el ezt a cikket is –>  25-ből 24 ember nem látja, milyen állat bújt el a vadász elől: te felfedezed?