Noha az állatok és az emberek ősidők óta ásítanak, a kutatók még több ezer év elteltével, a mai napig sem képesek zöld ágra vergődni abban a kérdésben, hogy pontosan mi okozza az ásítást, miért is van szükségünk ásításra.

Mindenesetre az biztosnak tűnik, hogy az ásítás egy ősi reakció, ösztönös cselekvés, amely egyes állatoknál az udvarlásnál vagy a békülésnél, míg az embernél az álmosságtól vagy az unalomtól jelentkezik.

A Wikpedia szerint sokáig tartotta magát még tudományos körökben is az az elképzelés, hogy az ásítás akkor következik be, hogyha valaki vérében megnövekedik a szén-dioxid tartalom és ezért oxigénre van szüksége (vagy szén-dioxid ürítésre), ami előidézhet ásítást.

A kutatók ezen állítás igazságában Hippokratész óta hittek, de azóta kutatások bebizonyították, hogy ez helytelen vagy még legjobb esetben is hibás állítás. Az ásítás a normál belégzéssel összehasonlítva valójában kevesebb oxigént juttat a szervezetbe.

Szóval, az ásítás igazi oka még mindig rejtély, azonban az többször is bebizonyosodott, hogy a legtöbb esetben ragadós. Te végig tudod nézni ezt a videót anélkül, hogy ásítanál?

Oszd meg, hogy mások is kipróbálhassák! 

Olvasd el ezt a cikket is –>  Fogkrémmel kente be a falat: bolondnak hitték, pedig igazi zseni